RÓMER ILONA MŰVÉSZTANÁR HONLAPJA

„Mily ellentét: természet és művészet! S előbb mint gondolnád,
egymásra leltek, s egyformán vonz a kettő: egybe még szebb!” - Goethe

ALKOTÁSOK

Rómer Ilona (művésztanár) személyes vallomása a kollázsról

 

   A XX. század egyik fontos művészeti kifejező eszköze a KOLLÁZS, a XXI. században sem veszített varázserejéből, sőt úgy látom reneszánszát éli.

- . -

   A kollázs számomra azért fontos (a pasztell technikával azonos értékű) technika, mert az általa képzett gazdag faktúráltsággal egyszerűen kifejezhetők a legbonyolultabb és legfinomabb emberi érzések, gondolatok, hangulatok. Technikailag ezt úgy oldom meg, hogy a különböző beragasztott tépett papírok, fadarabkák, gézdarabok és egyéb talált tárgyak mögé-mellé-rá porpasztellel „modulálok”. Ezáltal a sok esetben elemeire bontott tárgyakat el lehet helyezni térben, időben és újra egységessé, vagy önálló mondanivalóvá formálni, alakítani. Így  teszem a véletlenszerűséget kihasználva az anyagok formai- és színbeli sokszerűségét törvényszerű megoldássá.

- . -

   A kollázs érdekes és hangulatos variációja a rizspapír és az akvarell harmonikus ötvözése. Nagyon alkalmas elvont gondolatok kifejezésére, közlésére.

- . -

A tanítványaim is alkalmazzák ezt a technikát. Ők a már felragasztott színes pasztell, vagy újságpapírokra még rárajzolnak, vagy-és kiegészítik azokat a saját gondolataiknak, elképzeléseiknek megfelelően. A különböző variációk sok kreativitást, jó fantáziát és gazdag élményvilágot igényelnek. A tehetséges gyerekek szívesen választják ezt a technikát is és jó példáikkal ötletet, segítséget nyújtanak a bátortalanabbaknak is.

 

(diavetítés bármely képre kattintva)
ILLATOK

(11 kép)

EMLÉK (4 kép)

Illat 1. Illat 3. Illat 3.
Illat 4. Illat 5. Illat 6. Illat 7.
Illat 8. Illat 9. Illat 10. Illat 11.
emlék 1. emlék 2. emlék 3. emlék 4.

JOGI NYILATKOZAT: A honlapon elhelyezett képek más internetes alkalmazásokban, elektronikus vagy nyomtatott kiadványokban szabadon felhasználhatók a forrás és a szerző(k) nevének feltüntetésével. weblap start: 2007.06.21.  © zrinyinet 2007